Jobboldali értelmiség: ÉBRESZTŐ!

Az úr hűbéri-rendi jelenség,
a középosztály kapitalista-osztálytársadalmi jelenség,

az értelmiség örök emberi szerep.

Bibó István

2010 előtt megszokott volt, hogy a jobboldali értelmiség nyílt leveleket, petíciókat fogalmazott meg. A levelek végén aláírók tucatjait lehetett olvasni. Részben politikai tartalmúak voltak ezek, de mindig volt egy felettes üzenete. A kultúrát, az oktatást, a művészetet vagy éppen a nemzetet féltették. Lehetett vele egyetérteni vagy nem, azt nem lehetett tagadni, hogy mindig a jó szándék vezérelte őket. Egy időben már túlzásba is vitték ezeket a közleményeket, így kicsit értékét is vesztette.

beremenyi-geza-original-4092.jpg

Aztán 2010 után már nem nagyon lehetett hasonlókkal találkozni, csak elvétve. Részben érthető, mivel a Fidesz holdudvarának tekinthető körről van (volt?) szó. Részben nem érthető, mert azóta is történtek dolgok, melyek miatt fel lehetett volna szólalni.

Viszont megtörtént az, ami mellett nem értem, hogy mehetnek el szó nélkül azok, akik korábban minden hasonló miatt kiakadtak

Bayer Zsolt ezt merte írni Bereményi Gézáról:

"Talán annyit érdemes mégis megjegyezni, hogy Bereményi Géza valóban élő klasszikus, és ezt senki nem veheti el tőle, még ő saját maga sem, a beszari, megfelelési kényszeres, segghülye nyilatkozatával sem. Annak ellenére marad élő klasszikus és zseniális író-költő, hogy láttam a fényképét. Egy alkoholista vén fasznak tűnik rajta."

Azon, hogy ez az utolsó senkiházi Bayer ilyet ír, már meg sem lepődök. Neki köze sincs az értelmiséghez, ő nem egy újságíró, ő egy szimpla seggnyaló – már elnézést a kifejezését.

De hol van ilyenkor a jobboldali értelmiség? Hol van többek között Fábry Sándor, Ablonczy Balázs, Kovács Ákos, Balázs Péter, Eperjes Károly, Vizi E. Szilveszter, Fricz Tamás (haha), Rajcsányi Gellért, Balogh Ákos Gergely? Hol van ilyenkor a Professzorok Batthyány Köre? Hogy hagyhatják szó nélkül, hogy a jelenkor egyik legnagyobb magyarját "alkoholista vén fasznak" hívja Bayer Zsolt?

Létezik még "gondolatilag független" értelmiség a polgári oldalon? Ha igen, itt az idő hallatni a hangjukat! Írtam már korábban is, hogy hatalmas felelősséggel tartoznak mindazért, ami ma Magyarországon van. Ha korábban hallatták a hangjukat, most is van kötelességük. Nem félnie, nem megalkudnia, hanem cselekedni kell az értelmiségnek, és formálnia a közbeszédet. 

Mondandómat szintén Bibó István soraival zárom:

Csupán az az egy forradalom az elkerülhetetlen és nélkülözhetetlen, amelynek során az emberi méltóság egyszer s mindenkorra való érvénnyel fellázad, és megelégelve embernek ember felett való uralmát, emberrel szemben való kiszolgáltatottságát, a közösséget birtokba veszi. Ha egyszer egy közösségben ez a forradalom lezajlott, akkor minden egyéb politikai, gazdasági és társadalmi változás létrejöhet többé-kevésbé fokozatos és megrázkódtatás nélküli módon is.

 

Kommentelés előtt olvasd el kérlek ezt a posztot: Miért éppen nemzeti liberális?

  Ha tetszett az írás, kövesd az oldalt Facebook-on is: www.facebook.com/nemlib