A jobboldali értelmiség felelőssége

Még mindig azt harsogják mindenhol, hogy az összefogás, az egy, és csakis egy erős ellenzéki tömörülés győzheti le a Fideszt. Ez még két okból mindig nem így van, és valami más kell a Fidesz legyőzéséhez. A baloldali megújuláson túl.

eotvos-jozsef2.jpg

Egyrészt már többször leírtam, hogy nem lehet az ellentétes oldalakat teljesen egy oldalra terelni, még akkor sem, ha a szivárványos meg az árpádsávos zászlót egy rúdra is tűzik. Ez nem fog működni, ez csak elriaszt egy átlagos választópolgárt.

Másrészt ezt az összefogást a másik oldalon már Orbán megcsinálta, aminek a fő összetartó ereje az, hogy rajtuk kívül mindenki egykutya, ha egyben indulnának, még jobban összefogja a Fidesz táborát (ami egyébként részben meg is történt szerintem, Hódmezővásárhely nélkül nem lett volna kétharmad).

Ráadásul ez az összefogás veszélyes, ld. példának a Fideszt. A vége ugyanaz lenne, hogy egy nagy bedarálna mindenkit, ahogy a jobboldalon is történt. Ez az egy nagy pedig sok veszélyt rejt. A demokráciának pont az a lényege, hogy sokszínű. Pont egy ellenkező „stratégiával” dönthető meg a Fidesz, amiben a jobboldali értelmiségnek hatalmas felelőssége van. (Nekem pedig ne jöjjön senki a választási rendszerrel, mert 2010-ben ugyanennyi listás szavazattal lett kétharmada a Fidesznek.)

Vagyis: a jobboldali, exfideszes értelmiségnek kell alternatívát mutatnia azoknak az elkeseredett Fidesz-szavazóknak, aki a legkisebb rossz elvén szavaznak Orbánékra. Amíg a jobboldali „összefogást” nem bontja meg valaki, addig a Fidesz marad, max ideig-óráig lehet félrerakni, de visszatérnek. Ha már egy 5% környéki pártot sikerülne verbuválni, az teljesen átrendezné az erőviszonyokat. Ezt pedig egyedül csak a még hiteles, a kormányból kiábrándult, de a másik oldalt sem elfogadó jobboldaliak tudják elindítani. Azoknak, akik egy polgári Magyarországért harcoltak az évezred elején, most ugyanezért kell harcolniuk. Hiányzik egy valóban polgári párt, amely nem demagógiában szeretné felvenni a versenyt a Fidesszel.

Ez a jobboldali értelmiség felelőssége. Azoké, akik évek óta hallgatnak, pedig korábban igen aktívan politizáltak. Most még sokak szemében hitelesek, de ehhez cselekedniük kell.

 

Nyitóképen: Chikán Attila, Sólyom László és Bod Péter Ákos – forrás: hungarianspectrum.org

Kommentelés előtt olvasd el kérlek ezt a posztot: Miért éppen nemzeti liberális?

 

 Ha tetszett az írás, kövesd az oldalt Facebook-on is: www.facebook.com/nemlib