A zuglói parkolás ékköve

Helyszín: Budapest XIV. kerülete, az Egressy út és a Hungária körút kereszteződése.

A helyszín fizetős parkolási zónába tartozik.

Az alábbi kép itt készült egy hétköznap délután:

parkolo.jpg

Nézzük meg alaposan a képet!

Láthatjuk, hogy egy autó sem parkol itt. Na jó, van egy kis csalás, mert a képen nem látszó területen, a presszó előtt parkolt két autó. De ez általános jelenség itt (is), amióta fizetős a parkolás Zuglóban.

Egyébként önmagában ezzel nem is lenne baj, sőt. De nézzük meg alaposabban azt a képet!

A kép jobb oldalán, a kerítés mögött egy zárt, őrzött, fizetős parkoló található. Rengeteg autó van ott, igaz egy autókölcsönző cég is működik bent. Nem tudom, hogy magánkézben van-e a terület (gondolom igen), de ha nem, akkor is visszás, hogy a közpénzből telepített parkolóautomatától pár méterre megjelent egy másik új parkoló. Ja igen, mert ez a parkoló új, pár éve nem volt itt, egy romos ház elbontása után "került" ide.

Jó-jó, van ilyen, biztos lesz rá jó kifogás, hogy ez miért is működik így, és biztos nem okoz veszteséget a kerületnek. Vagy ha igen, Gerikének biztos semmi köze hozzá. Nézzünk egy másik képet erről a helyről:

parkolo2.jpg

A piros körrel jelölt részen van a lényeg: ott a vége a fizetőövezetnek. Tehát kb. 50 méterrel arrébb már ingyen is lerakhatjuk az autónkat, a vasúti töltés oldalában. És jelenleg ott parkol az a rengeteg autó egymás hegyén-hátán, melyek korábban a most üres területen parkoltak.

De még ez sem akkora probléma, valahol lennie kell a zónahatárnak. A fizetős parkolás biztos jövedelmező és segíti a kerület fejlődését, és biztos remek szakemberek alakították ki a határokat (irónia alert). Viszont a hatalmas bevételt (haha) lehetne fordítani a terület parkosítására, ha már úgy sem parkol itt senki. Vagy lehetett volna a trolibusznak egy öblöt kialakítani, hogy csúcsforgalomban, amíg a megállóban tartózkodik, ne állítsa le a forgalmat másfél percre, amely néha még az 1-es villamost is akadályozza. Vagy akár buszsávot is lehetne csinálni, hogy a közösségi közlekedést előnybe részesítsük! De ilyenekről még szó sincs. (Legalábbis én nem tudok róla, de a következő bekezdés azt sejteti, hogy így is van.)

Ja, várjuk csak, hát történt itt fejlesztés! Kicserélték az utasvárókat! A régivel biztos volt valami probléma, amiért le kellett cserélni... Na jó, egy plusz dolgot ad az előzőhöz képest: van benne egy információs tábla, mely gondolom utastájékoztatási célokat szolgál. Vagyis szolgálna, viszont hónapok óta csak egy gyűrött, ázott, lecsúszott, nagyon dizájnos (remélem ezért is sokat kapott egy grafikus) ZUGLÓ felirat szerepel benne.

megallo.jpg

Úgy gondolom, ez kis terület tökéletesen jelképezi a zuglói parkolás sikertörténetét:

  • Bevételt nem hoz, mivel olcsóbban, vagy akár ingyen is megoldható a parkolás ugyanitt.
  • Ha valaki mégis ott parkolna, akkor esős időben hatalmas tócsákat kell kerülgetnie (száraz időben szimplán csak a félméteres kátyúkat).
  • Semennyi értéket nem ad a kerületben lakóknak. A környék nem néz ki jobban tőle, és még a közösségi közlekedés sem javult miatta (a forgalom pedig nem csökkent).

Ez Zugló, ahol egész évben Karácsony van! Erre készülhet egész Budapest?