Néphülyítés felsőfokon - avagy a Hajnóczy-féle kóklerség

Kimondottan szeretem a bűvésztrükköket. A YouTube-on gyakran is nézek témakörben videókat. Rengeteg jó bűvész készít minőségi videókat, melyekben bemutatja a bűvésztrükkjeit. Szeretem találgatni, hogy mit hogyan csinált. A közös általában bennük, hogy sok gyakorlást és ügyességet igényelnek. Ez általában akkor is igaz, ha bűvészkellékeket használnak hozzá, bár ezek a trükkök már kevésbé kötnek le.

soma_buvesztrukje_hajlektalanoknak.jpg

"Ez nem kameratrükk!"

Valószínűleg azért, mert sok bűvészvideót nézek, valamint azért, mert rendszeresen a felkapottak között van, Hajnóczy Soma videóit mindig felajánlja a Youtube, hogy nézzem meg. Valamiért töretlen mind az ő, mind Danny Blue népszerűsége. És ez érthetetlen. Valódi trükkök helyett a videók megvágásával, és a modern technika vívmányaival készítik a mutatványaikat. Egyszerű csalással, kameratrükkökkel és hazugságokkal "dolgoznak", melyeket könnyen elhatárolhatunk a sima bűvésztrükköktől. A valódi teljesítmény helyett a jó marketing és a sok pénz az, amivel rengeteg pénzt megkeresnek.

Legújabb kedvencem az alábbi videó, ahol "megjósolta" a BL-döntő végeredményét:

Persze a videót csak a döntő után játszhattuk le végig, véletlenül sem kockáztatva azt, hogy nem jön be a trükk. A megoldás egyszerű, Hajnóczy nem  egy látnok. Vagy a merevlemezt elérte hálózatról (léteznek ilyenek), vagy kicserélték a dobozt. Ugye senki sem látta, hogy nem. Azért, mert Bocskor azt mondta, higgyem is el?

Persze, én hülye kételkedő, hát Instagramon is megosztotta, még egy héttel a meccs előtt az eredményt! Nézzem meg! Milyen véletlen, hogy a kommentek rá mind a meccs után érkeztek. Biztos nem utólag időzített poszt volt. :-)

Mindehhez társul még ez a hatalmas álszentség, hogy a megnyert kb. 60 ezer forintot a Bátor Tábornak ajánlotta fel, miközben ezzel a videóval sokszor ennyi pénzt megkereshetett.

Hasonló kóklerség a Puzsér-Vágó vitában Tibi atya által talált videó, ahol azt akarják velünk beetetni, hogy Danny Blue mindenféle képekkel tudta befolyásolni a "kvízprofesszor" elméjét, hogy ő Madagaszkárra gondoljon, és ez az egész nem szimpla kameratrükk.

És mi köze mindennek a bloghoz? Sok. Mert pont ugyanezt látjuk mind a gazdasági életben, mind a politikában. Hiszek a szabad piacban, hiszek a piaci versenyben, viszont ma nem valósul meg mindez tisztán. Ami ma van, nem piaci verseny, hanem marketingverseny. Ilyen módon manipulálnak akkor, amikor mosószert veszel, vagy amikor megveszed a drága tejberizst, amit márkajelzés nélkül feleannyiért is megtalálhatsz egy polccal lejjebb. Mindez megállításához elkerülhetetlen lenne a jó(!!!) állami szabályozás, amivel két probléma is van. Egyrészt az állami vezetők is hasonló eszközökkel kerültek hatalomra (most nem csak Magyarországra gondolok, hanem szinte bármelyikre), másrészt nehéz beszabályozni egy kis piacon egy globális céget.

Ahhoz, hogy ezen hülyítéseket megállítsuk, egy megoldás van: a bulvár elleni harc. Bulvár alatt nemcsak az olyan szennylapokat értem, mint a Blikk, Bors vagy Lokál, hanem az ilyen idétlen reggeli műsorokat is, mint amit Bocskorék, Balázsék, vagy Harsányi Leventéék csinálnak, vagy a hasonló médiamanipulációkat, ahol a látvány, a hatásvadászat, a nézettség (és a szponzoráció) fontosabb, mint a valós teljesítmény.

Ezt a harcot pedig nekünk, átlagembereknek kell elvégeznünk, kezdve a környezetünkben.

 

A kép forrása: keleten.hu

Kommentelés előtt olvasd el kérlek ezt a posztot: Miért éppen nemzeti liberális?

 

 Ha tetszett az írás, kövesd az oldalt Facebook-on is: www.facebook.com/nemlib

Címkék: bulvár, szabad piac