Miért nem győzi le az ellenzék a Fideszt?

Nem azért, mert a Fidesz olyan jól kormányozna, vagy mert az ország többsége elégedett lenne velük. Sőt, a rájuk szavazók igen nagy része a legkisebb rosszként gondol Orbánékra (erről még lesz szó egy másik posztban). Az ellenzék rossz pályán, rossz szereplőkkel és rosszul játszik, mindezzel a Fidesz malmára hajtva a vizet.

Nézzük az okokat 5 pontba szedve (melyek között többnyire van összefüggés).

100488_226547394_small.jpg

Azért ennyire most nem lesz narancssárga az ország - remélhetőleg

Rossz szavazókra hajt az ellenzék

Méghozzá a Fidesz szavazóira. A közvélemény-kutatások szerint a bizonytalan szavazók száma több, mint azok, akik a kormánypártra voksolnak.  Ez a tömeg egyáltalán nincs megszólítva, helyette az összes ellenzéki párt a Fidesz szavazóira hajt. Csak míg Orbánék mindezt profin csinálják, a Jobbik és a „demokratikus ellenzék” (ettől a kifejezéstől hányingerem van) a kormány pályáján próbál versenyezni. Mintha az Olimpián a 100 méteres futás aranyérmére hajtanánk, kajak-kenuban meg el sem indulnánk. Sőt, a Jobbikra mindez olyannyira igaz, hogy egy új Fidesz szeretne lenne, még az egyik oligarchiájukat is megszerezte.

Vidék

Ahol az ellenzék jelen sincs, pár nagyobb várost leszámítva. Na jó, a Jobbiknak van pár fellegvára, többnyire olyan területeken, ahol nagy a feszültség a magyarság és a cigányok között. Sőt, nem a jelenlét hiánya legnagyobb problémája az ellenzéknek, hanem az, hogy nem is ismerik a vidéken élők problémáit (ilyen például a cigánykérdés, amit pár PC gondolattal letudnak). Sőt, azt hiszik, hogy vidéken az emberek 60 évvel lemaradva, nomád körülmények között élnek, és többnyire buták és műveletlenek. Közben a választók igen nagy többsége ott lakik, akiket igen nehéz úgy megszólítani, hogy nem is ismerik őket.

Gyurcsány és az MSZP

A Fideszre szavazók többnyire nem a Fideszre, hanem Gyurcsány és az MSZP ellen szavaznak. Sőt, a politikailag bizonytalan réteg ugyanúgy, vagy néha jobban utálja őket, mint a jelenlegi kormányt. Amíg szóba jöhet velük egy összefogás, vagy bármilyen tényezők a magyar politikában, addig nyugodtan tervezhet hosszú időre Orbán.

Valójában nem is akarnak kormányozni

Egyáltalán nem is készül rá az ellenzék, hogy kormányra kerülne. Ők lepődnének meg legjobban ezen, és nem is tudnának mit kezdeni a helyzettel. Nincsen programjuk (na jó, anélkül is lehet nyerni), nincsenek jelöltjeik pozíciókra (bár biztos lenne hirtelen sok jelentkező), de a legrosszabb, hogy azt sem tudnák, mit kellene kezdeni egy országgal. Miközben a Fideszről legalább az elmondható, hogy kormányoznak. Az más kérdés, hogy hogyan.

Hiányzó jobboldal

Ez nagyon összefügg az első ponttal. A Fidesz politikájában baloldali. A többi párt szintén. Egy igazi jobboldali párt nemcsak a bizonytalan szavazókat, hanem a Fideszre kényszerből voksolókat is meg tudná szólítani. De mindezek helyett megalakul a 38. baloldali párt is, mely a saját 0,01 százalékával összefogást szeretne.