Téves a 2018-as rendszerváltás gondolata

Márki-Zay Péter bemutatta – az elvileg – legesélyesebb ellenzéki jelöltek listáját, és arra buzdít, hogy szavazzunk rájuk, így eljöhet a rendszerváltás 2018-ban.

Ez viszont téves. Nem lehet rendszerváltásról beszélni, ha a DK és az MSZP jelöltjeire húzzuk az X-et. Ha ők kerülnek kormányra, akkor semmi sem változik, pontosan ugyanez a rendszer marad, ráadásul a Fidesz biztosan esélyesként indulna a következő választásokon. Kérdezem, mi értelme úgy leváltani a NER-t, ha a fő okozóját hozzuk vissza? Azokat, akik ugyanúgy loptak, ugyanolyan korruptan kormányoztak, de mellé még csődközelbe is vitték az országoz. Biztos vagyok benne, ha ők jutnának kormányra, legkésőbb 4 év múlva újra a Fidesz kerülne hatalomra.

6360_copy_1_rendszerva.jpg

Ja persze, most jön, hogy hülyeségeket beszélek, mert „csak azért kell a legesélyesebb jelöltre szavazni, hogy egy ügyvezető kormányt felállíthassanak az ellenzéki pártok, és új rendszer szerint új választásokat írjanak ki.” Ezzel „csak” 3 gond van:

  1. Ha valóban ez lenne az ellenzék célja, akkor már hónapokkal korábban lett volna teljes ellenzéki koordináció, felosztották volna egymás között igazságosan a körzeteket.
  2. A választási törvény módosításához kétharmadra van szükség. Még ha meg is lenne az ellenzéknek a többség (amire már alapból nem fogadnék sok pénzzel), azt ugye nem gondolja senki sem komolyan, hogy a mandátumok egyharmada sem lesz a Fideszé?
  3. Új választások esetén még vissza is jöhet a Fidesz a hatalomba. Hatalmas bázissal rendelkeznek, nagyon jól tudnak mozgósítani. Ráadásul egy szoci kormánytól sokan megijednének, és olyanok is rájuk szavaznának, akik most éppen a Jobbikra vagy az LMP-re adták a voksukat. (Igen, vannak olyanok, akik nem azért szavaznak majd egy másik pártra, mert kormányváltást akarnak, hanem azért, mert félnek, hogy túlnyeri magát a Fidesz.)

A legfőbb érvként a taktika szavazás mellett az szokott állni, hogy Orbán diktatúrát épít. Nem gondolom, hogy 2018-2022 között valóban félni kell attól, hogy egypártrendszert építenének az EU-ban. Tekintélyelvű rendszer van, de úgy érzem, elmentek már a plafonig, a jelenlegieknél durvább dolgokat nem tudnak következmények nélkül lenyomni a torkunkon. De ha mégis megpróbálják, ott leszek a Kossuth téren az első sorban, és tüntetni fogok, mint tettem 2006-ban is.

Erről jut eszembe: pont az az MSZP és Gyurcsány lenne az alternatíva, aki megcsúfolta a demokráciát 2006-ban? (Aki tagadja az akkori rendőri és hatalmi túlkapásokat, az nyugodtan hagyja abba itt az olvasást és zárja be az ablakot, nem is kell kommentelnie, mert nincs miről beszélnünk egymással.) Tényleg ezzel védjük meg a demokráciát?

Ha nyer a Fidesz, nem az lesz a fő oka, hogy a választási rendszert maga javára módosította.

  • Azért nyer, mert az ellenzék nem csinált semmit 4 évig. Nem járták folyamatosan az országot, nem építettek vidéki bázisokat, nem építettek fel új és hiteles embereket.
  • Azért nyer, mert a baloldal nem tudott megújulni, még mindig azokkal vonul harcba, akik miatt kialakult a NER.
  • Azért nyer, mert a jobboldali értelmiség egészen idáig csendben volt, és nem épített alternatív jobbközép pártot.

Most majd lehet engem fideszbérencezni, lehet tagadni a fenti tényeket. De inkább gondolkozzon el rajta mindenki április 8. után, ha újra a Fidesz kerül kormányra. De akkor is, ha csoda folytán nem, de a fent leírt forgatókönyv szerint szerencsétlenkednek majd a győztesek.

Kívánom, hogy ne legyen igazam!

Ide kívánkozik még Tibi atya mai posztja, aki hasonlókról írt, és nagyjából tudok is azonosulni vele:

A taktikai szavazás egy teljesen elbaszott gondolat. Abból indul ki, hogy a választópolgárok szavazógépek, akik elvek és hit nélkül szavaznak. (…) De a taktikai szavazással nem ez a legnagyobb probléma: azt hirdeti, hogy dobd félre az elveidet, a meggyőződésed és a hitvallásod. Azt hirdeti továbbá, hogy minden mindegy, csak ne a Fidesz jelöltje győzzön. Nem értek egyet a szavazási káoszelmélet kiötlőjével, Gulyás Mártonnal, és a három hónap politikai tapasztalata után az országot irányítani vágyó Márki-Zay Péterrel sem: ők ugyanis azt állítják, bármi jobb, mint ez. Ez a hozzáállás vezetett minket át az elbaszott rendszerváltáson, és ez a hozzáállás vezetett a kétharmados fülkeforradalomhoz is. Mára megtanulhattuk, hogy a „BÁRMI” nem jobb. A valami a jobb. Ha ebben egy percig is kételkedsz, gondolj arra, hogy itt is azért vagyunk, mert bármi jobb volt.

Ha valódi rendszerváltást akarunk, akkor dobjuk el a régmúlt pártjait. Aki valódi rendszerváltást akar, nem szavaz a Fideszre, az MSZP-re és a DK-ra sem. Sőt, a jelöltjeire sem. Ők bizonyították az elmúlt 28 évben, hogy alkalmatlanok az ország vezetésére.

Legyen végre valódi rendszerváltás! Az sem baj, ha 4 év múlva, de történjen végre valami új. Ahhoz viszont munkára van szükség, amit már április 9-én el kell kezdeni az új erőknek, akkor is, ha marad a Fidesz, és akkor is, ha nem.

Bod Péter Ákos, Márki-Zay Péter, Lukácsi Katalin! Itt a lehetőség, csináljatok egy polgári, jobbközép pártot! Ezzel lehet elérni a valódi rendszerváltást!

(A Jobbikról azért nem írtam, mert nem gondolom, hogy többséget tudnak szerezni anélkül, hogy vagy a Fidesszel, vagy a szocikkal koalícióra kelljen lépniük, így azzal a verzióval nem számolok. Ettől függetlenül jelen helyzetben úgy gondolom, azzal járnánk a legjobban, ha összejönne egy Jobbik-LMP kormány, de erre nem látok valós esélyt.)

Kép forrása: azonnali.hu

 

Kommentelés előtt olvasd el kérlek ezt a posztot: Miért éppen nemzeti liberális?

 

 Ha tetszett az írás, kövesd az oldalt Facebook-on is: www.facebook.com/nemlib