Az 5 leghitelesebb közéleti személy

Legutóbb már spoilereztem, hogy a következő cikk az 5 leghitelesebb közéleti személyről lesz. A lista természetesen most is szubjektív, és csak a birtokomban lévő információk alapján tudtam összerakni. Sajnos a szereplők belső gondolatait nem ismerem, így lehet, hogy félreismerem némelyiküket.

o-rob-ford-family-guy-jfl42-570.jpg

A lista politikailag független, nem azt nézem, ki melyik párthoz „tartozik”. És nem is kell ezek alapján leszűrni, hogy éppen melyik pártnak lehetek az agymosottja tagja. Segítek: egyiknek sem.

És még valami: a legtöbbjükkel, akiket itt felsorolok, rengeteg dologban nem értek egyet. Némelyikük a politikai skála egészen másik oldalán található hozzám képest. Azokat szedtem össze, akiket hitelesnek gondolok, akik nem populista módon politizálnak, nem egy párt aktuális dumáját szajkózzák, hanem saját értékrendszerük, értékítéletük alapján, következetesen cselekszenek.

5. Lukácsi Katalin

Lukácsi Katalin egy olyan női politikus, akiből sokkal többre lenne szükség. Helyette Vadai Ágneseket, Lendvai Ildikókat, vagy éppen Selmeczi Gabriellákat kapunk. A KDNP korábbi reménységének a CEU-ügy volt az utolsó csepp a pohárban, és otthagyta a magát kereszténynek mondó Semjén-pártot. Kereszténydemokrata elvei mellett kitart, ha már a korábbi pártja hírből sem ismeri azt. Bár nem ért egyet a Pride célkitűzéseivel, mégis elment rá, mert úgy gondolja, a párbeszéd lehet a kulcsa a normális közéletnek. Kicsit idealistának és naivnak tűnik néha, de ez kinőhető. Egy normális országban lehetne a politikában jövője, viszont félek, hamar eltűnik az itthoni közéletből.

6zlv0dll2b3awglvs.jpeg

4. Navracsics Tibor

Navracsics túl jó volt a NER-hez, és túlságosan szimpatikus a mérsékeltebb fideszesek körében, ezért Orbán mihamarabb félreállította, és kiküldte Brüsszelbe. Az ELTE egyik legjobb tanára volt, előadásait még az SZDSZ-es ismerőseim is imádták. Már kormánytagként is kritizálta azon döntéseket, amelyekkel nem értett egyet, mostanában a Soros-kampány ellen is többször felszólalt. Ha olyanok lennének a Fidesz politikusai, mint Navracsics, akkor ez egy jó kormány lehetne. De nem olyanok.

6853509_dc4fbb2c1163362fdfc72b7c322c58e3_wm.jpg

3. Puzsér Róbert

Az ország fő megmondója hozzám képest valahol a politikai skála másik oldalán található, mégis sok mindenben egyetértek vele, és szívesen olvasom az írásait. Az egyike azoknak, akik hitelesen tudják kritizálni a kormányt. Ha kell dicsér, ha kell, kritizál, de mindezt megalapozva. Baloldalinak vallja magát, mégis harcol a szélsőséges neoliberális irányzatok (pl. feminácizmus) ellen. A baloldali politika nemzetközi szinten nagyon kisiklott, és egy szélsőséges irányba halad, ezért is jó látni, hogy vannak még józan hangok ott is. Harcol a bulvár ellen, amivel szintén tudok azonosulni.

16789658_94b20979a2e1e0b3cb0883afbde9524a_wm.jpg

2. Bödőcs Tibor

Ha kell, Gyurcsányt, ha kell, Orbánt parodizálja. Mindezt intelligens és valóban humoros módon, nem hiába nevezik sokan az új Hofinak. Ő is harcol a bulvár, illetve az ezen a szinten mozgó hazai politika élet ellen is. Azon ritka kormányt kritizálók közé tartozik, aki nem esik túlzásba, nem kiált egyből mindenre diktatúrát. A kevés frontvonalban lévő művelt értelmiségiek egyike, akit a mai „búlvár-közélet” nem nyírt ki.

3672446_b00cc5e13fb9d14f434022f4d55ceed2_wm.jpg

1. Schiffer András

Már legutóbb is megkaptam, hogy LMP-s vagyok, most biztos újra záporoznak majd az ilyen kommentek, pedig nem igazán mondható ez el rólam. Mint Puzsér esetében, nála is elmondható, hogy világnézetileg kevés közös van bennünk. Schiffer bebizonyította, hogy lehet más a politika, de azt is, hogy mégsem. Évekig hiteles tudott maradni egy parlamenti párt első embereként (akkor is, amikor pár szélhámos párttársa első szóra feküdt le az MSZP-nek és Gyurcsánynak). Ez a hiteles, csendes politika viszont nem volt nyerő (itthon) sajnos. A sok paprikajancsi elnyomta a visszafogott stílusát, ezért inkább a háttérbe vonult. Lehet, hogy ez lesz a jó döntés tőle ahhoz, hogy az LMP elmozduljon az 5%-ról, és a kevésbé szimpatikus Szél Bernadett nagyobb tömeget mozgat meg. Vagy éppen emiatt zúgnak ki a parlamentből? Tavasszal kiderül.

11989637_9e0c6d90cfefd77813ecdff79af450ef_wm.jpg

Képek forrása: huffingtonpost.ca, 444.hu és index.hu

Ha tetszett, keress a Facebookon is: www.facebook.com/nemlib