Mi kell ahhoz, hogy legyen értelme a tüntetéseknek?

Kezdjük azzal, hogy nem vagyok Fidesz-bérenc, nem Habony megrendeléséből írom az alábbi cikket. Akik úgy gondolják, hogy aki kritizálni meri a mostani „dicső forradalmat”, az a kormányt szolgálja, azok nyugodtan zárják be a lapot, nem nekik szól ez a cikk.

A posztot pont ellenkező célból írtam: hogy ne aludjon el a láng. Az biztos: a szikra kicsit meggyulladt, valami elindult. Viszont úgy néz ki, ebből erdőtűz nem lesz, a tüntetések anélkül fognak lecsengeni, hogy a Fidesz visszavonná a „rabszolgatörvényt”, vagy bármi hatást elérne.

parlament.png

A törvényről nem szeretnék írni. Egyrészt a véleményem ebben a kérdésben most másodlagos, másrészt – őszintén – nem is értek hozzá eléggé. Sokan, sok helyen írtak róla, én az Azonnali és a Válasz Online cikkeit ajánlom a témakörben (hú, utóbbi portál már nagyon hiányzott, erről lesz majd külön poszt is).

Ahhoz, hogy sikeresek legyenek a megmozdulások, hogy legyen bármilyen hatása, ahhoz a tömegeket kell megszólítani és cselekvésre késztetni. Mert a tömeg egyelőre nincs meg, akárki akármit állít. Létszámában tekintve nem sikerült gigatüntetéseket összehozni.

Mi szükséges ahhoz, hogy kimenjen a tömeg?

A politikusok és pártok távoltartása

Ha a rendszert valóban le akarjuk váltani, akkor azt a népnek, és nem a politikusoknak kell ezt megtennie. Ráadásul a rendszer részei a jelenlegi pártok is. Nem csak a részei, a jelenlegi rendszer kiváltói, vagyis az MSZP meg a DK mindenképpen. Ellenük és velük épült a rendszer, miattuk szavaznak még sokan a Fideszre olyanok is, akik szintén változást szeretnének. De ők biztos nem fognak Gyurcsányékkal egy zászló alá beállni. Én sem.

Mit jelent ez? Nem kell őket felhívni a színpadra, hogy tartsanak beszédet. Sőt, meg kell kérni őket, hogy ne ebből próbáljanak politikai tőkét kovácsolni, ne élőzzenek a Facebookon, és ne nyilatkozzanak a tüntetésen semmilyen médiumnak stb. Ha el akarnak jönni, jöjjenek el, de maradjanak a háttérben. Volt elég idejük cselekedni, helyette összehozták a harmadik kétharmadot is. Most lépjenek egyet hátra.

Mindez ne vonatkozzon az MSZP meg DK politikusaira. Ők el se jöjjenek, mert velük nem lesz változás. Sőt, ellenük is kell tüntetni.

2p8to3.jpgTovábbá a beszédeket ne a jelenlegi ellenzéki politikai "elit" holdudvara tartsa (itt egy lista róluk a teljesség igénye nélkül). Sőt, rájuk is legyen érvényes az, amit a politikusokról írtam. „Ne ebből próbáljanak politikai tőkét kovácsolni, ne élőzzenek a Facebookon, és ne nyilatkozzanak a tüntetésen.” Van nagyon sok hiteles közéleti személy rajtuk kívül is, akik tényleg egységet kovácsolhatnak, nem is nehéz őket megtalálni.

Az összefogás kell, összefogás nélkül nem lesz változás. De nem a pártoknak, hanem az embereknek kell összefogniuk, pártzászlók nélkül.

(És akkor zárójelben jegyezzük meg, hogy milyen bájos, hogy Gyurcsány tüntet egy neoliberális törvény ellen. Azt ugye tudja mindenki, hogy csak azért nem Fletóék hozták ezt a törvényt, mert most éppen nem ők vannak hatalmon? Kicsit olyan ez az egész, mintha 2008-ban megadták volna a határon túli magyaroknak az állampolgárságot, és kiment volna tiltakozni ellene a Fidesz… És akkor a szintén neoliberális Momentumról még nem is beszéltem.)

Legyen valódi célja a tüntetésnek

Nagyon cuki volt az az 5 pontos követelés, de ennél jóval konkrétabb célok kellenek. Sőt, elég lenne egy cél is: a „rabszolgatörvény” visszavonása vagy módosítása. De az egy erős cél legyen, jól megfogalmazva, alternatívát mutatva.

A kormányt nem lehet közvetlenül az utcán leváltani, nem lehet ez a direkt cél. Ez csak egy hosszú folyamat kezdete lehet, ami elindítja az egészet. Ami egy alapot adhat az új tömegbázisok, új egyesületek és pártok létrehozására. Egy új politikai párbeszéd kialakítására. Hú, talán az utóbbi lenne a legfontosabb (és részben talán el is indult).

Legyen jól megszervezve

Ha a fentiek megvoltak, akkor lehet szervezni egy ütős „programot”. Pl. egy jó előre meghirdetett tüntetés és/vagy sztrájkok, blokádok stb.

Nagyon fontos, hogy jól meg legyen szervezve. Ne spontán induljon meg a tömeg és zárjon le hidakat, hanem előre bejelentett legyen minden. Igen, furcsán hangzik, de fontos. Amikor lezárja a tüntetés a munkaidő végén a fél várost előre bejelentés nélkül, akkor elég sokak haragját váltja ki. Így pedig nehezebb az összefogás, de minimum a szolidaritás elérése minél többekkel. No, meg nehezebb csürhéznie a tömeget a kormánymédiának, ha nincsenek kontrollálatlan „magánakciók”, és könnyebb a háttérben tartani a provokátorokat is. Persze, előre hallom az érvelést, a forradalmak nem így működtek régen, viszont (sajnos?) változnak az idők.

Fontos: fel kell hívni mindenhol a figyelmet, hogy ne legyen balhé, semmilyen szinten. Aki balhézik, azt ki kell vetnie a tömegnek.

Ne fogyasszanak alkoholt és más tudatmódosító szereket se azok, akik tüntetni mennek.

Ne legyen füstbombák sem. Sokaknak nem szimpatikus, és csak egy újabb támadási felületet biztosít.

Bevonni a vidéket

A szervezéshez hozzátartozik, hogy a vidéket is be kell vonni. Egyik verzió erre, hogy vidékre is tüntetéseket kell szervezni, de én mást tennék helyette.

Például eszköz lehet a tüntetés előtti 1-2 hétben a vidéken történő „toborzás”. Önkéntesek tartsanak fórumokat, továbbá szervezzenek buszokat és hozzák fel a tömeget.

Legyenek a tüntetés napján sztrájkok, útlezárások, hogy azok is csatlakozhassanak, akik nem tudnak eljönni. Nem mellesleg, ez még hatásosabb formája is a tiltakozásnak, tekintve azt is, hogy mi a tüntetések kiváltó oka.

Békén hagyni a rendőröket

A rendőrök nem a kormányt védik, hanem a rendet. Nem kell hozzájuk szólni. Sem hazaárulózni őket, sem a csatlakozásra felszólítani. Ők a munkájukat végzik. Lehet éppen túlóráznak és ők is inkább tüntetnének. De nem tehetik meg.

 

Úgy gondolom, a fentiek kellene ahhoz, hogy a jelenlegi tüntetésekből ne az legyen, hogy mindenki megunja és hazamegy. Újra kiemelném, hogy ne ringassa senki abba az álomvilágba, hogy a kormányt le lehet most váltani az utcáról és tavasszal már választások lesznek. Főleg addig, amíg nincs valódi alternatíva.

Viszont a jelenlegi időpont megfelelő arra, hogy elinduljon a változás Magyarországon. Ami egy hosszú, rögös és nehéz út eleje.

 

 Kommentelés előtt olvasd el kérlek ezt a posztot: Miért éppen nemzeti liberális?

  Ha tetszett az írás, kövesd az oldalt Facebook-on is: www.facebook.com/nemlib