5 ok, amiért kiábrándultam a Fideszből

Korábban nagy fideszes voltam, rajongtam Orbánért, ott voltam minden nagyobb felvonuláson, szórólapoztam, aláírásokat gyűjtögettem a pártnak. Ez viszont szépen lassan elmúlt, ami nem annak köszönhető, hogy változott volna az értékrendem, hanem pont ellenkezőleg: a Fidesz lett teljesen más, mint ami 10-15 éve volt.

5 pontban szedtem össze, hogy mik azok a legfontosabb változások, melyekkel egyáltalán nem tudok azonosulni.

20101022valasztas7.jpg

  1. Polgári értékrend elhagyása

Ma már nem egy polgári Magyarországot építenek Orbánék, hanem egy „munkásországot”. Gyakorlatilag egy modern szocializmus, amit megvalósítanak.

Egy igazi polgár elveti a gőgöt, a túl nagy hatalmat, az erős befolyást, az uralkodást. Egy polgári országban nagy és erős a középosztály. Jól megfizetett tanárok, orvosok, mérnökök építik az országot. Ők alkotják az értelmiséget, akiket megbecsülünk, akikre hallgatunk. Akik hallatják néha a hangjukat fontos nemzeti ügyekben.

Ezek azok, melyeket teljesen leépített a Fidesz, ezek az értékek, melyektől teljesen elfordult.

  1. A politikai viták kiírtása

„A viták ideje lejárt” Orbán szerint. A viták ideje viszont sosem jár le egy valódi demokráciában. Ma sokan szeretnek a saját vélemény-buborékukba menekülni, ez viszont nagyon veszélyes. Ha kizárjuk a nekünk nem tetsző véleményeket, írásokat, akkor elveszítjük a realitás érzékünket és a valódi kapcsolatunkat a világgal.

Minderre a kormány és a jobboldali média rátesz egy lapáttal. A közmédia sosem volt független az aktuális kormánytól, viszont korábban a látszatát próbálta fenntartani. Ma már ez sincs meg. Egyes pártoktól évekig nem hívnak be politikusokat, nem kérdezik meg a véleményüket. Ilyet egy demokráciában nem lehet csinálni. A kormány politikusai nem nyilatkoznak nekik nem tetsző újságnak, tévének, sőt, kitiltják egyes rendezvényekről az ellenségesnek tartott médiát. Ez nem normális dolog.

  1. Modern önkényuralom épül

2018-ban Európában szerencsére nem lehet már diktatúrát kialakítani. Viszont a három hatalmi ág nálunk már egyre kevésbé különül el, ami pedig önkényuralomhoz vezet. Mindezt erősíti Orbán március 15-i mondata is, mely szerint elégtételt vesznek. Ez egyébként nem újdonság eddig is mindenkit lejárattak, akik ellent mertek mondani nekik. Remélem, ennél komolyabban nem kell venni a fenyegetést (bár ez ebben a formában is elfogadhatatlan).

  1. A nemzeti szó lejáratása

Erről már egyszer írtam, idézem a korábbi írásomat.

"A nemzeti szót a jelenlegi kormány elkoptatta. Ma már nemzetinek hívják a dohányboltot, az összes állami szervezetet és hatóságot, de még a FIDESZ adatbázis-építését (=Nemzeti Konzulráció) is. Nem attól lesz valami nemzeti, nem attól lesz valami magyar, mert így hívják. Attól lesz valami nemzeti, mert az egész nemzet, az egész magyarság (vagy legalábbis a többsége) magáénak érzi. Amikor együtt dobban az a bizonyos szív. Ilyen volt pl. a labdarúgó-válogatott EB-szereplése, ami összehozta a nemzetet (még ha kicsit túlzó is volt). Viszont a dohányboltok, vagyis a körülötte lévő színjáték kicsit sem kap össznemzeti támogatottságot. Pártunk és kormányunk a nemzeti szót kisajátította, és túl sokszor, többnyire feleslegesen használja. Viszont úgy nem lehet valami nemzeti, ha kizárja azokat a közösségből, akik nem értenek vele egyet."

  1. Az orosz barátság

Ez esetben a régi Orbánnal értek egyet.

„Mi az ajtót a Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy ezek a dolgok visszamásszanak az ablakon (...) Merthogy Magyarországon ma éppen a demokrácia lényege, a felelősség és az elszámoltathatóság hiányzik, ami maradt, azok az intézmények. A fiatalok továbbra tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy Magyarországot erről az útról letérítsék, ne váljunk a Gazprom legvidámabb barakkjává.”

Igaza van! Ne engedjük!

 

Kép forrása: Origo

 

 Ha tetszett az írás, kövesd az oldalt Facebook-on is: www.facebook.com/nemlib